2020/N Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) hasznos infók

A 2020/N Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) kamatozása, kamatfizetési időpontok, egyéb hasznos tudnivalók és linkek

Jelenlegi kamat


A 2020/N aktuálisan érvényes kamatát az állampapírok aloldalunkon találja meg. A cikkben többek között elolvashatja, hogyan határozzák meg az aktuális kamatot és hol vásárolhatja meg a BMÁK 2020/N-t. Azt, hogy a kiemelkedőnek hirdetett kamat valóban kiemelkedő-e a banki kamatokkal szemben, megtudhatja ha összehasonlítja az aktuális legmagasabb betéti kamatokkal.

Tartalomjegyzék


Jelenlegi kamat
A 2020/N kamatszámítási szabályai
Főbb tudnivalók
Kamatfizetési időpontok 2020/N
Hol vásárolható meg az 2020/N?
Kik vásárolhatnak az 2020/N -ből?
Államkötvényekkel kapcsolatos hasznos linkek

Amennyiben Önnek olyan kérdése van, melyre nem kapott választ, megírhatja a cikk utáni hozzászólás rovatban.

A 2020/N kamatszámítási szabályai


A 2014-ben bevezetett BMÁK államkötvényeknél, a kamat a kamatbázisból és a kamatprémiumból áll össze. A kamatbázis a PMÁK-tól eltérően kerül megállapításra, a BMÁK-nál megegyezik "az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 12 (tizenkettő) hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával", amely a kerekítés szabályai szerint, 0,01%-ra kerekítetten kerül meghatározásra. A kamatbázis 2015. május 20.-ig 3,14%. A kamatprémium 2,5% éves szinten.
A következő időszak kamatát a kamatfizetést megelőző második munkanapon határozzák meg. A 2020/N rendszeresen frissített jelenlegi kamatát az állampapírok oldalunkon találja meg.

Főbb tudnivalók


A 2020/N változó kamatozású, névre szóló, dematerializált államkötvény, melynek névértéke 1 Forint (így a kamatokból származó 1000 Ft alatti összegek is leköthetők).
Kibocsátója a Magyar Állam, a kibocsátás célja a központi költségvetés hiányának finanszírozása. A kibocsátást az Államadósság Kezelő Központ Zrt. bonyolítja le. Az így megtestesülő követelés a kibocsátóval szemben nem évül el.

ISIN kód: HU0000402813
Kamatozás induló napja: 2014. március 17.
Lejárat napja: 2020. május 20.

A névértéket lejáratkor egy összegben kapjuk meg, de jó tudni, hogy a Magyar Államkincstár vételi (visszavásárlási) árfolyamot jegyez a 2020/N BMÁK-ra, így ezek eladhatóak még a lejárat előtt. A visszavásárlási árfolyam alacsonyabb, mint az aktuális számolt érték.

Kamatfizetési időpontok 2020/N


Ha 2020/N BMÁK-ot vásárolt, az alábbi kamatfizetési dátumokat érdemes fejben tartania:

- 2015. május 20.,
- 2016. május 20.,
- 2017. május 20.,
- 2018. május 20.,
- 2019. május 20.
- 2020. május 20.

Amennyiben nem készpénzt szeretne felvenni és elkerülné a sorban állást, használhatja a Webkincstárt vagy rendelkezzen előre az összegről.
A kifizetett kamattal az alábbiakat teheti:

- felveszi a pénztárban
- államkötvényt vásárol belőle
- átutalja egy másik pénzintézetnél vezetett számlára

A kamat és a tőkekifizetés esetében is előre megadható, ha egy pénzintézetnél vezetett számlaszámra kéri az összeg átutalását. Amennyiben erről nem rendelkezik, az összeg az Államkincstárnál vezetett számlájára kerül.
A kamat után adó fizetendő, amely jelenleg 16 % (2014), amennyiben ezt el szeretni kerülni és hosszabb lekötést tervez, Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) helyezze el az államkötvényt. A BMÁK kamata után egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni, így ez egy fontos versenyelőnye a bankbetétekhez képest.

Hol vásárolható meg az 2020/N?


A Bónusz Magyar Államkötvényeket a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban és Kirendeltségein lehet adni-venni.
A nyitvatartásokról a www.allamkincstar.gov.hu oldalon tájékozódhat.
Az online időpontfoglalás itt érhető el.
Tranzakciók indításához meghatalmazás adható és a Webkincstár szolgáltatásait is igénybe lehet venni. Vásárláskor a névérték mellett az adott napig felhalmozott kamat összegét is ki kell fizetnünk. A felhalmozott kamat a következő kamatfizetéskor visszafizetésre kerül.

Kik vásárolhatnak az 2020/N -ből?


A Bónusz Magyar Államkötvényeket a forgalomba hozatali eljárás alatt devizabelföldinek és devizakülföldinek minősülő természetes személyek, valamint - a Tpt. 5.§ (1) bekezdés 60. pontja szerint intézményi befektetőnek minősülő szervezetek kivételével- devizabelföldinek minősülő jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek vásárolhatják meg. A Bónusz Magyar Államkötvényt a forgalomba hozatalt követően, a másodlagos piacon devizabelföldinek és devizakülföldinek minősülő természetes személyek, valamint devizabelföldinek minősülő jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek (beleértve a Tpt. 5.§ (1) bekezdés 60. pontja szerint intézményi befektetőnek minősülő szervezeteket is) vásárolhatják meg és ruházhatják át egymás között.

Államkötvényekkel kapcsolatos hasznos linkekallampapir.hu
akk.hu
www.allamkincstar.gov.hu
Ajánlja ismerőseinek:Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  Lakossági állampapír  

További bejegyzések

Befektetési alapok: Az elmúlt hét népszerű alapjai

Jellemzően kivonták pénzüket a befektetők az Árupiaci alapokból. A Részvény kategóriában viszont a vevők voltak túlsúlyban.

A 10 legjobb alapkezelő – 2020 május [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2020 májusban? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

A múlt hét nyertesei és vesztesei

Vesztettek a népszerűségükből a Kötvény/Hosszú kötvény kategória alapjai. A Részvény kategória népszerűsége azonban elvitathatatlan.

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap Grafikon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2020.05.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

A hét legdrámaibb árfolyam csökkenései

Frissen indított alapok

Az elmúlt napokban forgalomba került befektetési alapok ismertetése. Írásunkban 2 új befektetési alapot mutatunk be.

Legrosszabb kamatok – 2020 május

Ha Ön ezekben a konstrukciókban tartja megtakarításait akkor jobb ha átgondolja befektetési stratégiáját. Meglepő lista a legrosszabb kamatozású lekötött betétekről.

A legjobb öt Árupiaci befektetési alap Grafikon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, legjobb öt alapja. A sorrend a 2020.05.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

Vesztettek a népszerűségükből az Ingatlan/Közvetlen kategória alapjai. A Részvény kategória népszerűsége azonban elvitathatatlan.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Befektetési alapok: Az elmúlt hét népszerű alapjai

Jellemzően kivonták pénzüket a befektetők az Árupiaci alapokból. A Részvény kategóriában viszont a vevők voltak túlsúlyban. 2020.06.01

A múlt hét nyertesei és vesztesei

Vesztettek a népszerűségükből a Kötvény/Hosszú kötvény kategória alapjai. A Részvény kategória népszerűsége azonban elvitathatatlan. 2020.05.25

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap Grafikon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2020.05.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2020.05.25

Frissen indított alapok

Az elmúlt napokban forgalomba került befektetési alapok ismertetése. Írásunkban 2 új befektetési alapot mutatunk be. 2020.05.23

Régebbi híreink

Nagybankok betét ajánlatai (HUF)

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up