Csökkenő mérlegfőösszeg, növekvő nyereség

A Budapest Bank a kedvezőtlen külső körülmények ellenére 13%-al növelte adózás utáni nyereségét és a kis- és középvállalati hitelezésben, a lízing területén, a hitelkártya-üzletágban és a lakossági jelzáloghitelezésben bővülni is tudott.

A Budapest Bank 10,85 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért 2012-ben, 13 százalékkal magasabbat, mint a megelőző évben - mondta Zolnai György elnök-vezérigazgató. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint: a javuló eredményt elsősorban a céltartalékképzés jelentős csökkenése magyarázza, emellett a működési kiadások szinten maradtak, és a kulcsfontosságú területeken bővülést, így például a vállalati hitelezésben 4 százalékos növekedést ért el a bank. A magyar számviteli szabályok szerint összeállított, konszolidált (nem auditált) éves beszámoló szerint a mérlegfőösszeg 2 százalékkal 925,6 milliárd forintra mérséklődött tavaly. Az elnök-vezérigazgató elmondta: a továbbra is kedvezőtlenül alakuló külső körülmények ellenére a Budapest Bank 2012-ben is képes volt bővülni a számára fontos kulcsszegmensekben (így a kis- és középvállalati hitelezésben és lízing területén, a hitelkártya-üzletágban és a lakossági jelzáloghitelezésben), megőrizte stabilitását, erős tőkehelyzetét, valamint nyereségességét.
A pénzintézet céltartalék kiadásai tavaly 68 százalékkal, 10,1 milliárd forintra csökkentek. A jelentős javulás mögött elsősorban az áll, hogy a végtörlesztés okozta 15,5 milliárd forint összegű veszteséget még 2011-ben elszámolta a hitelintézet, így 2012-ben jelentős összegű céltartalékot tudott felszabadítani. A csökkenő hitelállomány, az alacsonyabb kamatszintek és a csökkenő díjak miatt a bank nettó bevétele 10 százalékkal 83,6 milliárd forintra esett vissza.
A szigorú költséggazdálkodás eredményeképpen a működési költségek nem változtak számottevően (38,8 milliárd forintot tettek ki, 5 százalékos növekedés mellett). Fontos eredménynek nevezte, hogy a bankcsoport mérlegfőösszege 2012-ben gyakorlatilag szinten maradt. A bank saját tőkéje az elmúlt évben 9 százalékkal nőtt, és tőkemegfelelési mutatója tovább erősödött: a 2011-es 15,42 százalékról 15,60 százalékra nőtt.
Az elnök-vezérigazgató kiemelte: a bank 2012-ben kihelyezett vállalati hitelállományát (lízing nélkül) 4 százalékkal, 252,1 milliárd forintra növelte, miközben a bankszektor teljes kis- és középvállalkozói hitelállománya 12 százalékkal csökkent tavaly a pénzügyi felügyelet adatai szerint. Az új lízingkihelyezés 2012-ben 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a mikrovállalati hitelállományt pedig 10 százalékkal növelte a pénzintézet egy év alatt, ami kiemelkedő a magyar bankpiacon.
Zolnai György elmondta: a végtörlesztés hatására a bank jelzálog portfóliója a piaci átlagnál nagyobb mértékben (17 százalékkal) csökkent, így a lakossági hitelállomány 2012-ben 15 százalékkal 413 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
A bank 2012-ben növelte kihelyezett új jelzáloghitel-állományát, amely 61 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A fedezet nélküli hitelek területén is a piaci folyamatok, valamint a lakossági hitelkereslet csökkenése éreztette hatását: a fedezet nélküli hitelállomány a BB-nél 9,5 százalékkal csökkent 2011-hez képest. A bank számára továbbra is kulcsterületnek számít a hitelkártya üzletág, tavaly rekord számú új hitelkártyát bocsátott ki a pénzintézet, amellyel továbbra is az egyik legnagyobb hitelkártya-kibocsátó a piacon. A lakossági üzletág is elsődleges a bank számára, 2012-ben a Budapest Bank kétszer annyi folyószámlát nyitott meg ügyfeleinek, mint egy évvel korábban - ismertette az elnök-vezérigazgató.

Forrás : MTI



Ajánlja ismerőseinek:



Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  Budapest Bank  

További bejegyzések

A legjobb öt Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2024.04.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

A hét legkiugróbb árfolyamesései

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be.

A hét legnagyobb árfolyam csökkenései

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyam csökkenései

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.04.10

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be. 2024.04.09

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.25

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up