Biztonsággal hozta a legjobb hozamokat a Generali

2015. novemberben a Generali Alapkezelő Zrt. nyerte a Hónap alapkezelője címet. Ebből az alkalomból Kokas Norbert értékesítési vezető válaszolt kérdéseinkre.

Minek tulajdonítja az elmúlt időszakban elért átlag feletti hozamaikat?
Az átalakult vagyonkezelői csapattal 2013 őszén kezdtünk ismételten a lakossági befektetők felé nyitni. Elsődlegesnek tartjuk a biztonságot, mindemellett nagyon fontos elvárás, hogy a versenytársakhoz képest attraktív kockázatarányos hozamot érjünk el.
Az alapjaink aktív befektetési stratégiát folytatnak, melyhez szigorú kockázatkezelés, jól diverzifikált portfólió elvárás tartozik. Abszolút hozamú alapjainkban az egyedi eszközök átlagos mérete 1% alatti kitettséget képvisel.
A Generali stratégiájában a régió mellett a vezető fejlett európai és amerikai részvények kiválasztása valamint a meghatározó devizapárok intenzív mozgásainak kihasználása játszotta eddig is a legfontosabb szerepet. Az állampapír-piaci hozamok globális mélyrepülésével párhuzamosan a részvénypiacokkal kapcsolatos szakmai tudás és tapasztalat felértékelődhet a következő években is.

Melyik jelenlegi politikai vagy gazdasági történést tartja a legfontosabbnak egy hazai kisbefektető számára és miért?
A legnagyobb kockázatokat bizonyos feltörekvő országok sérülékenysége valamint az egyre alacsonyabb szintekre kerülő olaj- és nyersanyagpiaci szektorban várható vállalati csődhullám tőkepiaci hatásai jelenthetik. Az ázsiai térség lassulása növeli a jövőbeni megrendelések alakulásával kapcsolatos bizonytalanságot világszerte, a kisebb és nagyobb vállalatoknál egyaránt.
A globális feltörekvő piacokkal kapcsolatos 2016-os eredményvárakozások egy hónap alatt további 5%-kal csökkentek, hatodik hete folyamatosan tőkekiáramlást mutatnak a statisztikák, de az év egészében ez volt a jellemző trend. Az egyébként is magas kockázati prémium tovább emelkedhet, így folytatódhat az egyes országok tőkepiacai közötti markáns teljesítmény különbség.

Milyen trendet vagy váratlan eseményt valószínűsít a közeljövőben, amely leginkább hatással lehet egy magyar átlagpolgár befektetéseire?
Az amerikai részvények tekintetében óvatosabbá váltunk, az idei évhez hasonlóan jövőre is az európai részvénypiacokat súlyozzuk felül a portfóliókban. Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának várható növelése segíthet az inflációs várakozások stabilizálásában, az alacsony energiaárak és a gyenge euró pedig javítja a növekedési kilátásokat. Várakozásaink szerint a makrogazdasági adatok kevés régióban okoznak pozitív meglepetéseket majd, Európában viszont látunk erre esélyt.
A stabilan növekvő cash-flow termelés és a támogató osztalékhozamok alapján szelektív megközelítést alkalmazunk, a távközlés, az egészségügy és a professzionális üzleti szolgáltatásokhoz kapcsolható szektorok tartoznak a kedvenceink közé.
Jövőre az olaj piaca lehet az egyik legérdekesebb tőzsdén kereskedett termék. Rövid távon újabb mélypontok jöhetnek az árfolyamban, az iparág elkerülhetetlennek tűnő alkalmazkodásával azonban megindulhat egy olyan stabilizálódási folyamat, amely komoly emelkedési potenciállal bírhat.

Ajánljon egy kisbefektető számára optimális befektetési portfóliót.
Az alacsony kamatkörnyezetben a befektetési alapok továbbra is vonzó alternatívát jelenthetnek a lakossági befektetők számára, azonban itt sem árt az óvatosság. A korábbi években tapasztalt teljesítmények elérése sokkal nehezebb feladattá vált, így a visszatekintő hozamok alapján hozott megtakarítási döntések könnyen csalódáshoz vezethetnek.
A passzív kötvénystratégiák önmagában már nem eredményeznek elegendő hozamot majd, mindez nagyobb átrendeződéseket fog eredményezni az egyes alapkategóriák között. A folyamat egyértelmű nyertesei azok az abszolút hozamú alapok lehetnek, amelyek mérsékelt kockázatvállalás mellett képesek a kockázatmentes hozamot 3-4 százalékkal meghaladó éves teljesítmények elérésére. Meggyőződésünk, hogy a befektetők gyakrabban vizsgálják majd az alapok kockázat-hozam mutatóit, így a kiegyensúlyozott építkezés egyre fontosabbá válik.

Ajánljon egy könyvet, cikket, videót, adatforrást mely segíthet egy átlagembernek befektetési döntéseinek meghozásában.
Legyen szó akár elektronikus, akár nyomtatott médiáról ma már számos eszköz áll a befektetők rendelkezésére, hogy gyorsan, hiteles forrásokból gyűjtsenek információkat befektetési döntéseik meghozatalához. Személyes kedvencem a Trend FM (korábban Gazdaság Rádió), ahol a Generali Alapkezelő kollégáit is hallhatják a kedves olvasók, minden szerdán 8 és 9 között a Reggeli monitor című műsorban, valamint hétfőnként 8:40-kor telefonos bejelentkezés során.

Kokas Norbert, a Generali Alapkezelő Zrt. értékesítési vezetője

Biztonsággal hozta a legjobb hozamokat a Generali



Ajánlja ismerőseinek:



Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  Lakossági állampapír  

További bejegyzések

Az öt legjobb Részvény befektetési alap grafikonnal

A Részvény kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2024.04.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyam csökkenései

A legjobb öt Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2024.04.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

A hét legkiugróbb árfolyamesései

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be.

A hét legnagyobb árfolyam csökkenései

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

A legjobb öt Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2024.04.19.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.04.19

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.04.10

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be. 2024.04.09

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up