Negatív hatással lehet az amerikai kincstárjegyhozamok emelkedése a felzárkózó piacokra

Az intézményi befektetők szerint az amerikai kincstárjegyhozamok emelkedése nagy kockázatot rejt a felzárkózó térségek számára. A szakértők azt várják, hogy a hozamszint a tízéves amerikai kincstárjegyek esetében meghaladhatja a 2,5 %-ot, amelyet a kritikus szintnek tartanak. A cikkből megtudhatja, hogy miért rossz ez a felzárkózó piacoknak.

A Barclays rendszeresen méri a globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők hangulatát a rövid és hosszabb távú piaci kilátásokkal kapcsolatban. A 304 befektetési társaság bevonásával elvégzett idei második negyedévi körkérdés során a válaszadók 43 százaléka nevezte meg az amerikai kincstárjegyhozamok emelkedését a felzárkózó gazdaságok legfőbb piaci kockázati tényezőjeként.
Az így vélekedő intézményi befektetők aránya meredeken emelkedett: az előző negyedévi hasonló felmérés során a válaszadók 27 százaléka tartotta ugyanezt a legnagyobb felzárkózó piaci kockázatnak.
A Barclays szerdán Londonban ismertetett új felmérése szerint a megkérdezett intézményi befektetők zöme arra számít, hogy ha a tízéves amerikai kincstárjegy hozama 2,5 százalék fölé emelkedik, az tartós portfolió-kiáramlást indíthat el a felzárkózó piacokra szakosodott kötvényalapokból.
A ház feltette ezzel kapcsolatban azt a kérdést is, hogy befektetési ügyfelei az idei év végén milyen amerikai kincstárjegyhozamokra számítanak.
A válaszadók nagy többsége szerint a hozamszint 2013 végére megközelíti, eléri, sőt esetleg meg is haladja a kritikusnak tekintett 2,5 százalékot: csaknem 70 százalékuk 2-2,5 százalékos, további 20 százalékuk 2,5-3 százalékos hozamot vár az év végén az irányadó tízéves amerikai kincstárjegylejárat esetében.
Arra a kérdésre, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve várhatóan mikor kezd hozzá mennyiségi enyhítési ciklusának kiigazításához - amelynek közelgő kilátása elemzői vélemények szerint a felzárkózó térségi befektetési eszközök jelenlegi erőteljes eladási nyomásának egyik fő tényezője -, a Barclays befektetési ügyfeleinek 70 százaléka szeptemberi vagy decemberi időpontot valószínűsített. Egy jelentős - csaknem 25 százalékos - kisebbség szerint ugyanakkor a Fed csak jövő márciusban vagy még később kezdi csökkenteni havi eszközvásárlásainak értékét.
A felzárkózó piaci gazdaságok a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között vannak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.
Egyes londoni elemzői vélemények szerint ugyanakkor előre lehetett sejteni, hogy az ebből eredő árfolyam-fellendülés nem tart örökké.
Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a mostani eladási hullámról befektetők számára összeállított átfogó helyzetértékelésében kifejtette azt a véleményét, hogy a fejlett piacok jegybankjai által kezdett mennyiségi enyhítési ciklus a reálgazdasági alapmutatókat már nem tükröző szintekre hajtotta a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamát.
Ash ennek illusztrálására felidézte, hogy néhány afrikai szuverén adós az egyszámjegyű hozamsáv középtájékán tudott eurokötvényeket kibocsátani az utóbbi időben, jóllehet az adott országok gazdasági alapmutatói alapján “csak a nagyon rövidlátók” nem vették észre, hogy ezek nem megfelelő hozamszintek.
A Standard Bank vezető londoni elemzője szerint a felzárkózó piaci fundamentumok általánosságban is jóval gyengébbek most, mint a korábbi években; Brazília, Oroszország, Dél-Afrika és India egyaránt küszködik, és Kínának is problémát okoz a “puha landolás” kezelése.
Ennek következménye az lehet, hogy míg a 2010-es, 2011-es eladási hullámok idején a befektetők a felzárkózó piaci eszközökben olyan vásárlási lehetőséget láttak, amelyek révén olcsón lehetett kitettségre szert tenni a fejlett piacoknál akkor még sokkal jobb állapotúnak tekintett eszközkategóriákban, ezúttal azonban nem biztos, hogy ugyanez lesz a helyzet - vélekedett a londoni szakértő.

Forrás: MTI



Ajánlja ismerőseinek:



Kapcsolódó oldalak: Euro betét  USD betét  Lakossági állampapír  

További bejegyzések

A legjobb öt Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2024.04.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

A hét legkiugróbb árfolyamesései

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be.

A hét legnagyobb árfolyam csökkenései

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyam csökkenései

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.04.10

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be. 2024.04.09

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.25

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up