Mínuszok helyett stabil hozamok az OTP Ingatlanalapnál

Pénzpiaci alapoknál magasabb hozamokkal verte meg a részvényalapokat is jegyző alapkezelőket szeptemberben az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt.. A Hónap alapkezelője cím elnyerése alkalmából Tóth Balázs vezérigazgató válaszolt kérdéseinkre.

Minek tulajdonítja az elmúlt időszakban elért átlag feletti hozamaikat?
Az OTP Ingatlanalap teljesítménye évek óta kiegyensúlyozott, hiszen az ingatlanok bérbeadásából származó bevételek áramlása folyamatos. A bérlői állományt stabil és kiváló fizetési fegyelemmel rendelkező vállalkozások, multi cégek és intézmények alkotják, így a jelen piaci körülmények között az alap nincs kitéve olyan nagy volatilitást okozó körülményeknek, mint a kötvény- vagy részvénypiac. A pénzpiaciaknál viszont stabilan magasabb az ingatlanpiacon elérhető hozam a jelen helyzetben. Tőkevédett alapjaink esetében pedig a tőkevédelmet szolgáló hazai, fix hozamú eszközök és az ingatlanpiaci eszközök együttes jó teljesítménye segítette elő, hogy jó negyedévet tudhassunk magunk mögött.

Melyik jelenlegi politikai vagy gazdasági történést tartja a legfontosabbnak egy hazai kisbefektető számára és miért?
A jegybank által, gazdaságélénkítési céllal alacsonyon tartott alapkamat és rövid kötvény hozam nyomán az átlag befektető mára extrém alacsony hozamokkal és banki kamatokkal találkozik. Utóbbihoz lassan kezdenek hozzászokni, előbbi nemrég kezdte komolyan éreztetni hatását. Több olyan folyamat zajlik a világgazdaságban, ami ezt a helyzetet akár a vártnál is hosszabban fenntarthatja, így hazai kisbefektetőknek leginkább az ehhez való alkalmazkodás, a hosszú távon is jól teljesítő és a az új helyzetre reagáló befektetési termékek irányába érdemes fordulni. Mi is azon dolgoznak, hogy ezeket elérhetővé tegyük és folyamatosan fejlesszük. A hozamok és a beáramlások azt mutatják, hogy jó irányba haladunk.

Milyen trendet vagy váratlan eseményt valószínűsít a közeljövőben, amely leginkább hatással lehet egy magyar átlagpolgár befektetéseire?
A váratlant jósolni nem szeretjük, inkább igyekszünk felkészülni a legrosszabbra, akkor csak pozitív meglepetés érheti a befektetőinket. Az átlagpolgárt egyértelműen az előbb említett, tartósan alacsony hozamszint érinti leginkább, globálisan a legnagyobb jelentőséggel elsősorban a FED kamatemelés időzítése, illetve a kínai esetleges „hard landing” bekövetkezése bírhat. A nemzetközi ingatlanpiacok teljesítményét kiaknázó tőkevédett alapjainkkal évek óta kerüljük a kínai ingatlanpiacot ép a kockázatossága miatt.

Ajánljon egy kisbefektető számára optimális befektetési portfóliót.
Nyilván az egyes befektetők preferenciája, kockázatvállalási hajlandósága és tervezett befektetési időtávja egyénileg befolyásolja kinek mi az ideális, ezért fordítunk nagy hangsúlyt a banki tanácsadók képzésére. A likviditásra szánt tőkerészt érdemes pénzpiaci, vagy rövid kötvény alapba elhelyezni. Egy-három éves időtávra érdemes felülsúlyozni ingatlanalapot illetve a vegyes alapokat.

Ajánljon egy könyvet, cikket, videót, adatforrást mely segíthet egy átlagembernek befektetési döntéseinek meghozásában.
Örök érvényűnek tartom Edwin Lefévre: Egy spekuláns feljegyzései című könyvét. Azt gondolom ez a legtöbb tőkepiaci szakember számára ismert mű, ami inkább életrajzi jellegű élménybeszámoló, mintsem szakkönyv, ami az árnyoldalait és a szeszélyeit is megmutatja nemcsak a tőkepiacoknak, de kicsit általánosabban értelmezve a mondanivalóját, minden eszköz piacának legyen az akár ingatlan, deviza vagy a hús a hentesnél. Nagyon fontos lenne a befektetőknek megérteni, hogy a befektetési piacokon nagyon körültekintőnek és óvatosnak kell lenni. Ha egy ajánlat túl kedvezőnek tűnik, és csak az előnyeiről kapunk tájékoztatást, ott mindig érdemes gyanakodni. Ezért érdemes sokat olvasni és banki szakemberektől tájékozódni.

Tóth Balázs, az OTP Ingatlanalap vezérigazgatója

Mínuszok helyett stabil hozamok az OTP Ingatlanalapnál



Ajánlja ismerőseinek:



Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  OTP Bank  

További bejegyzések

A hét legkiugróbb árfolyamesései

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be.

A hét legnagyobb árfolyam csökkenései

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyam csökkenései

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az öt legmagasabb hozamú Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonnal

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.04.10

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be. 2024.04.09

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.25

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up