Érdemes még részvényalapokba fektetni?

Szárnyalnak a részvényalapok és sokan felteszik a kérdést, hogy érdemes e még beszállni vagy egy nagyobb korrekció előtt állunk. A CIB alapkezelő szakértői erre a kérdésre keresik a választ az alábbi írásban.

Kedvező globális tőkepiaci környezet várható a fejlett részvénypiaci befektetések szempontjából a közeljövőben. A piaci hangulatot várhatóan döntően a globális likviditás mértéke fogja meghatározni, a részvénypiaci teljesítményeket azonban egyre inkább az erős fundamentumok befolyásolhatják. A pénzügyi válság ugyan sok nagyvállalat működését megtépázta, azonban a CIB Alapkezelő szerint érdemes odafigyelni azokra a cégekre, amelyek a recesszió ellenére is képesek voltak pozitív tőzsdei eredményt felmutatni az elmúlt években.

Amíg működik a pénzpumpa, bizakodhatunk


A fejlett világ jegybankjai már jó ideje az extrém monetáris lazítás politikáját folytatják, ez megmutatkozik a nulla közeli alapkamatokban, értékpapír vásárlásokban és a piacok likviditással való ellátásában is. A javuló fogyasztás és a kedvező makrogazdasági helyzet számos nagyvállalatot átsegített a válságon, amelyek üzleti modelljüknek, innovációs készségüknek és hatékony vállalati struktúrájuknak köszönhetően növekedési pályára tudtak állni.
A kedvező fejlett részvénypiaci környezet kiaknázására a CIB Alapkezelő új tőkevédett alapja öt dinamikusan fejlődő nagyvállalat (Adidas, Coca-Cola, General Electric, McDonald’s, Visa) részvényeibe fektet euró illetve forint alapon. Az alap egy korábbi alap újragondolásából született meg, mely a futamidejének első évében 20 százalékos árfolyamnövekedést ért el. „A korábbi sikeresnek bizonyult stratégiát követve az új befektetési alapunkban szereplő öt vállalat részvényei szintén a fejlett részvénypiac méltó képviselői. Új részvény elemként két új szereplő jelent meg, a VISA és a General Electric, melyek egyrészt újítási, másrészt diverzifikációs szándékkal kerültek be az alap portfóliójába. Ennek legfőbb indoka, hogy nagyok az elvárásaink velük szemben. Míg a Visa az elektronikus fizetések folyamatos bővülésével maga is állandóan növekszik, addig a GE rendkívül erős jövedelemtermelő képességgel rendelkezik, és a cég által kilátásba helyezett saját részvény vásárlás is pozitív hatást gyakorolhat a részvények árfolyamára. – mondta el Számadó Éva, a CIB Alapkezelő értékesítési igazgatója.
Az öt nagyvállalat egyaránt jelentős növekedést tudott elérni a válság utáni időszakban, és az elemzői várakozások mindegyik esetében további jelentős növekedést jeleznek előre: például a Coca-Cola esetében 10,33%, míg a Visa esetében 12,07% éves árfolyam felértékelődés várható (forrás: Bloomberg). Az alapban szereplő vállalatok a fejlett részvénypiacok gazdasági növekedésével, a belső fogyasztás bővülésével és munkanélküliség javulásával tovább erősödhetnek. A vállalatok részvényeibe fektető alap euróban és forintban is elérhető és meghatározott esetben a hozamot évente fizeti ki, miközben a befektetés tőkevédett.

Hosszú emelkedés várható?


A CIB Alapkezelő szakemberei szerint a következő években a globális tőkepiaci környezet várhatóan kedvező lesz a részvénypiaci befektetések szempontjából és globális szinten javulhat a fogyasztás és a fejlett országok makro helyzete. A szakértők szerint az év folyamán tapasztalt kedvező fejlett piaci hangulat kitarthat, és bár kisebb korrekciók elképzelhetőek, nem számítanak ezzel kapcsolatos trendfordulóra.

Forrás: CIB Alapkezelő



Ajánlja ismerőseinek:



Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  CIB Bank  

További bejegyzések

A hét legkiugróbb árfolyamesései

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be.

A hét legnagyobb árfolyam csökkenései

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyam csökkenései

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az öt legmagasabb hozamú Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonnal

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.04.10

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be. 2024.04.09

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.25

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up