3 százalék alatti alapkamat?

A forint alapkamat 3 % alá csökkenhet? 2 % lehet jövőre a gazdasági növekedés? Londoni elemzők szerint mindez lehetséges. De hogyan hat ez a devizahitelesekre és a forint árfolyamára?

Alacsony kamat, növekvő gazdaság


A londoni befektetési bankcsoport, a Barclays szakelemzői tájékozódó látogatást tettek nemrégen Budapesten. Megbeszéléseikről összeállított, hétfőn Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: az MNB várakozása az, hogy a magyar gazdaságban meglévő kapacitástöbblet a növekedés élénkülése ellenére is korlátot szab az inflációs nyomásnak.
A Barclays szakértői ennek alapján azt jósolják, hogy az MNB az idei év végéig 3 százalékra csökkenti alapkamatát. A cég közgazdászainak megítélése szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a magyar jegybank már készíti elő a terepet a jövő évi, 3 százalék alatti szintekig folytatódó további kamatcsökkentésekhez.
Emellett az MNB növekedésösztönző célú hitelprogramja is a monetáris politika enyhítésének felel meg, és a jelentős kamatkedvezmény miatt a program népszerű az üzleti szektorban. A kis- és középvállalatok így növelhetik egyéb kiadásaikat és ez már az idei negyedik negyedévben, valamint 2014-ben is magasabb növekedési ütemet fog eredményezni - jósolták budapesti tárgyalásaikról beszámoló elemzésükben a Barclays londoni elemzői. Más nagy londoni házak is hangsúlyozták legutóbbi értékeléseikben, hogy az MNB-hitelprogram már kezd megjelenni a hitelfolyósítási számokban és a gazdasági aktivitás indikátoraiban, de egyes citybeli vélemények szerint lehetséges, hogy a gyengébb lábakon álló kis- és középvállalatok érdekében módosítani kellene a program kondícióit.
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai minapi elemzésükben közölték: magyarországi banki forrásaik jelzései szerint a bankok az MNB-likviditás továbbhitelezésével jelenleg elérhető 250 bázispontos kamatprémiumot vonzónak tartják a legjobb adósminőségű magyar kis- és középvállalatok esetében, e vállalati kategória más cégei számára azonban már nem.
A cég londoni elemzői hozzátették: magyarországi banki forrásaik szerint, ha az elérhető kamatprémium 300 bázispont környékére emelkedne, akkor sokkal több kis- és középvállalatnak nyílhatna meg ez a hitelfinanszírozási program. A Morgan Stanley elemzői szerint az MNB-program kondíciói “nincsenek kőbe vésve”, mivel az MNB időről időre “pragmatikus, semmint dogmatikus hozzáállást” tanúsított eddig is. Ennek alapján a ház szakértői azzal számolnak, hogy a növekedési hitelprogram kondíciói módosulni fognak a hatékonyság növelése érdekében.
Ezért a Morgan Stanley egyre biztosabbnak tartja, hogy az MNB-program jelentősen bővíteni fogja a vállalati szektor hitelellátását, és a cég londoni elemzői emiatt felfelé ható kockázatokat látnak a magyar gazdaság jövő évi növekedésére szóló, jelenleg 1,5 százalékos GDP-bővülést valószínűsítő saját előrejelzésükre.
Más citybeli elemzők már javították a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisaikat.

Jövőre 2%-os növekedés?


Az HSBC - a mérlegfőösszeg alapján legnagyobb londoni központú globális bankcsoport - szakértői a felzárkózó térségről összeállított legújabb előrejelzésükben közölték, hogy a Magyarországon zajló erőteljes monetáris ösztönzés figyelembevételével az eddigi 1,3 százalékról 2 százalékra módosították a magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzésüket.
A Barclays londoni elemzői budapesti tárgyalásaikról szóló hétfői elemzésükben kitértek a devizahitelesek megsegítését célzó tervekre is. Beszámolójuk szerint a megoldás egyik korlátozó tényezőjének Budapesten azt a megfontolást tartják, hogy a devizahitelesek ne járjanak jobban, mint azok, akik annak idején forinthitelt vettek fel.
A probléma azonban ezzel az, hogy minden egyes hitelszerződésnek külön története és sajátos körülményei vannak, így nehéz lesz olyan általános megoldási tervet találni, amelyet mindenki méltányosnak tart - áll a Barclays beszámolójában.
A Barclays londoni elemzőinek megítélése szerint a magyar költségvetési politika “tartja az irányt”; a ház várakozása az, hogy az államháztartási hiány az idén és 2014-ben is a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt lesz. A felvázolt kamatpálya a hazai befektetőket továbbra is a hosszabb futamidejű fix kamatozású betétek és a befektetési alapok felé tereli.

Mi lesz így a forinttal?


Más források szerint egy ilyen alacsony alapkamat mellett előfordulhat, hogy az eddig Magyarországon befektető külföldiek más országokba költöztetik át befektetéseiket (pl. USA), ahol kisebb kockázat mellett hasonló kamatot kaphatnak, és a tömeges forinteladások jelentősen ronthatják a magyar fizetőeszköz árfolyamát.

Forrás: MTI




Ajánlja ismerőseinek:



Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  

További bejegyzések

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyam csökkenései

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az öt legmagasabb hozamú Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonnal

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

A hét legnagyobb mértékű árfolyam csökkenései

Vadiúj alapok

Az elmúlt napokban forgalomba került befektetési alapok ismertetése. Cikkünkben 6 új alapot mutatunk be.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyamesései

A 10 legjobb alapkezelő – 2024 február [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2024 februárban? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.25

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.19

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.15

Az öt legmagasabb hozamú Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonnal

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.10

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up